Other Works
Similiar Projects

1. Ödül, İztuzu Kumsalı Deniz Kaplumbağaları Bakım İstasyonu ve Günübirlik Alan Ekolojik Tasarımı Fikir Yarışması

Proje raporu:

Anadolu’nun Akdeniz’i 4 kilometrelik bir yay ile karşıladığı | hoş bulduğu bir cennet gerçeklemesi İztuzu Plajı… Zengin flora ve fauna paleti ile oldukça önemli bir coğrafya ve bu coğrafyada doğup büyüyen, bu topraklarla özdeşleşmiş Deniz Kablumbağaları… Yaşamsal yolculuklarına bu plaj/sahil bandında başlıyor, kendi ölçeklerinde cefalı bir didinme sonucunda Akdeniz’in milyonlarca yıllık samimi ferahlığına kavuşuyorlar. Akdenizin karakteristik bitki örtüsü ile kaplı ulu tepenin kumsala indiği ve İntuzu Göleti ile birleştiği noktada, bu coğrafya ile özdeşleşmiş bu kadim canlılar için açılan yarışma, koruma-coğrafya-bir.yerlilik konularını tekrar düşünmek için iyi bir fırsat ve ilgi çekici bir davet.

Yolculuk

Tasarımı anlatmanın en iyi yolu belki de tasarım sürecinde katettiğimi düşünsel yolculuğu sizlerle paylaşmaktır.

Gözümüzü kapatıp bir an için Dalyan Boğaz’ını düşünüyoruz. Kaunos Kaya Mezarları’nın gözcülüğünde İztuzu’na varılan yarım saatlik tekne yolculuğunda geçiğimiz sazlık öbeklerini düşünüyoruz. Bu öbeklerin tepeden görüntüsü, o suyla nasıl da zarifçe ve ne zaman nerede başladığı ve bittiği bilinmezce var olan sazlıklar…

İztuzu plajı geliyor aklımıza. Burnumuza Akdeniz’in iyotlu kokusu geliyor. Deniz suyunun kumsala sürekli vermesi ve sürekli alıp götürmesi ve bu alış-verişin kumda bıraktığı izleri görüyoruz. Bu organik kıvrımlı ve dinamik izler…

Kızılçamları geliyor birden gözümüzün önüne. Başımızı kaldırıp yaprakların deniz meltemi ile telaşsızca hareketlerini izliyoruz ve o fenomenal durumu hatırlıyoruz. Yaprakların birbirine değmediği, her bir yaprağın kendi yaşamını sürdürürken diğerine de imkan verdiği taç utangaçlığı fenomenini düşünüyoruz. Tam da bu noktada bir başkaları ile var olabilen bir mimarlık üretmeyi düşünüyoruz ve bu fikir projemizin düşünsel altyapısını oluşturuyor.

Tasarım

Proje alanını kat eden ilk elli metrelik kıyı bandına hiçbir şekilde yapılaşılmaz. İkinci elli metrelik yoğun ağaçlık ve eğimli bölüm programın kurgulandığı alandır.

Öneri proje düşünsel yolculuktaki tüm dokularla bir akrabalık kuracak şekilde yapısal bir taç utangaçlığı ile biçimlenir. Bu sadece biçimsel bir benzerlik değil aynı zamanda felsefi bir özdeşliktir de. Bir başkası da var olabilsin diye kendi sınırları içinde saygılı bir şekilde var olmak…

Tasarım, Akdeniz ikliminin ve gereksinim programının imkan verdiği ölçüde parçalı lekelerden oluşur. Bu lekeler ağaçlara göre şekillenirler ve bastıkları topografyanın eğimini yansıtırlar. Ağaçların imkan verdiği kadar mekanlaşırlar, alana dantel gibi narince ilişirler. Toprağa oturmazlar yerden yüksektirler. Bu sayede toprakta süregelen hayatın devam etmesine imkan verirler.

Parçalı mekansal kurgu sayesinde tasarımın her noktasında içinde bulunulan coğrafya – bağlam hissedilir. Her mekan bir sonraki mekan ile, etrafındaki ağaçlar ile, havadaki iyot kokusu ile, kulağa sürekli gelen deniz sesi ile anlamlanır. Bu bağlamda projenin ürettiği ara mekanlar deneysel ve güçlüdür. Tasarımın her noktası dinamik ve tüm duyu organları ile zenginleşen perspektifler – fragmanlar sunar.

Her bir örtü belirgin bir programı, kapalı ve yarı açık mekanları tarifler. Mekanlar örtüler altında serbestçe kurgulanır, az açıklık geçtiği için çapı daralan kolonlar ağaç gövdelerinin düşeyselliği ile uyumlu bir birliktelik sağlar.

 

Details
Project Location: Muğla, Dalyan
Project Type: Kentsel Tasarım Projesi
Proje Tipi Grubu: 1. Ödül
Employer: Çevre ve Şehircilik Bakanlığı
Project Start Date: 2019
Project End Date: 2019
Building Plot Area: 20.000 m2
Total Construction Area: 980 m2

Pin It
Architectural Offices
Architects

Lebriz Atan Karaatlı

Sacit Arda Karaatlı
Contributing Architect(s)
Zeynep Aktaş