Bi’Nevi Atölye
BKA tarafından, Beykoz'da Mahmut Şevket Paşa Köyü'nde tasarlanan atölyenin inşaatı 2016 yılında tamamlandı.Bahadır Kul Architects projeyi anlatıyor:
Konum:
Beykoz ilçesi bulunduğu konum ve 3.köprü güzergahının üzerinde olması sebebiyle İstanbul’un son dönemde gözde ilçelerinden biridir. Proje alanı; Beykoz’un Mahmut Şevket Paşa Köyü’nde hem şehre yakın hem de şehrin gürültüsünden uzakta doğanın içerisinde konumlanmıştır. Doğayla bağlarını koparmak istemeyen kent insanlarının da rahatça ulaşabilecekleri bir yer olma özelliğine sahiptir.
Mekan kurgusu:
BKA tarafından Mahmut Şevket Paşa Köyü / Beykoz’da tasarlanan Bi’Nevi Atölye’nin doğayla uyumlu yerleşkesinde; yenilikçi tasarım uygulamaları ile atölye katılımcıların fikirlerini hayata geçirebilmesi amaçlanmaktadır. Bi’nevi Atölye tüm fonksiyonları ile her kitleye ve amaca hitap edecek şekilde kurgulanmıştır.
Kent ve mimarlık ile ilgili düşünülen, konuşulan konularda interaktif rol alması hedefiyle kurulan Bi’nevi Atölye yerleşkesinde ana etkinlik alanı, organik tarım bahçesi ve en alt kotta meyve bahçesi olmak üzere 3 bölüm bulunmaktadır. Bölümler ana bir aks ile birbirine bağlanmaktadır. Ulaşım aksından Bi’nevi Atölyeye yaklaşırken ilk olarak meyve bahçesi bölümü ile karşılaşılmaktadır. Bütün aktivitelerin düzenlendiği alan ise iki alanın ortasında yer almaktadır. Etkinliklerin gerçekleştiği bu alanda açık yüzme havuzu, servis alanı, ıslak hacimler ve soyunma birimleri bulunmaktadır. Farklı aktivitelerin gerçekleşmesine olanak sağlayan yer yer sert zeminlerde peyzaj içerisinde düzenlenmiştir. Üst bölümde ise organik üretimin yapıldığı alan bulunmaktadır. Bu çalışma ile hedeflenen, taşıma toprak ve suyla maksimum düzeyde sağlıklı ve ilaçsız besinler üretmek ve bunları üretebileceğimiz bir yere sahip olmaktır.
Bütün bölümler doğanın içinde, doğa ile entegre olacak şekilde konumlanarak çalışmaktadır.
Atölye süreç:
Bi’nevi Atölye’yi tüm yaratıcı fikirlere ev sahipliği yapan etkinlikler, söyleşiler, atölyeler yaparak, farklı disiplinlerin bilgi birikimlerinin paylaşıldığı bir platforma dönüştürmek amaçlanmıştır. Bi’nevi Atölye’de süreç içinde ; akademisyenleri, mimarlık öğrencilerini, farklı disiplinlerden öğrencileri, çocukları, firmaları, mimarları ve farklı mimarlık ofislerini düzenlenen etkinliklerle bir araya getirmek planlanmaktadır. Hafta içleri planlanan tek günlük atölyeler veya hafta sonu düzenlenecek farklı uzmanlık alanlarını bir araya getiren organizasyonlar olacaktır. Bunların dışında, film geceleri, pizza atölyeleri, yoga etkinlikleri gibi farklı deneyimlerinde bu alanda yaşaması amaçlanmaktadır. Aynı zamanda, disiplinler arası birlikteliğe verilen önem dolayısıyla atölye yürütmek; etkinlik, seminer ve panel organize etmek üzere mekanın çok farklı şekilde kullanılabilmesi düşünülmektedir.