Neşet Ertaş Kültür Merkezi
Neşet Ertaş Kültür Merkezi Bahadır Kul Architects tarafından tasarlandı.Kütlesel yaklaşım:
Neşet Ertaş Kültür Merkezi projesinin kentle ve bu bağlamda Anadolu ile kurduğu ilişki biçimi sorgulanarak mekanlar tasarlandı. Kütlesel kompozisyonun dış dünya ile kopuk olmaması en önemli etkileşim durumu sayılabilir. Bu şekilde kapalı bir kültür merkezi yapısı yerine daha davetkar ve dışarıdan gelen tepkilere cevap veren, onları yansıtan ve içine alan dinamik bir merkez tasarlandı.
Kırşehir'in karasal iklimin tipik özelliklerine sahip olması, projenin formunda ve malzeme seçiminde belli duyarlılıklar getiriyor. Bu durumda dikdörtgen planlı yapı batı-doğu doğrultusunda konumlanıp, yapının kuzey cephesi ile daha kapalı ve ısı kaybına izin vermeyen bir cephe oluşumu görülüyor.
Program Yorumu:
18.000 m2 toplam inşaat alanı olan yapının 1.000 kişilik "Konser ve Tiyatro Salonu" yanında 200 kişilik "Çok Amaçlı Salonu" bulunuyor. Mekansal niteliklerin farklı ancak kavramsal duruşların benzer olduğu salonları destekleyen seminer salonları , fuaye ve sergi holleri bulunuyor.
Sosyal kullanımın en yüksek şekilde olması amaçlanan yapıda, iç bahçenin zenginleştirdiği iç dünyada atölye çalışmaları için alanlar, dernek odaları ve idari birimlerde bulunuyor.
İç-Dış İlişkiler:
Cephe tasarımda perfore metal ile yapıda oluşan ikinci bir cidar oluşturulması ile ısı ve ışık kontrolünün sağlanması dışında, mekanın dış yüzeyi ile çevresiyle ilişkili olduğu görülüyor. Planlamada merkeze yakın konumda yer alan iç bahçe, güneş ışığını ve ısısını absorbe ederek, yapıda ısı kazancına katkıda bulunurken, doğanın içeri alınmasına imkan tanıyor.
Kütle yüzeylerinin dış dünya ile olan ilişkisini salon cephelerinden birinde oluşturulan media facede ile ortaya koyuluyor. Bu dinamik ilişki ile kültür merkezi yapısının sosyal çevreye olan etkisi ziyaretçilerini mekanlar içine almadan da artıyor.