Ofisin Diğer Projeleri
İlgili Projeler

Bademli Ev

Datça Emecik Mahallesi köy içinde yer alan proje yaklaşık altı dönüm bir arazide, şehirden kırsala taşınmaya karar vermiş ve tarım faaliyetleri gerçekleştirecek genç bir çift için tasarlanmıştır.

Tasarım, parseldeki mevcut yetişkin "badem ağaçlarının arasına ilişen bir dam" olarak ele alınmıştır. İmar plan notlarının dikte ettiği kiremit kaplı kırma çatı formu, uzun ve baskın bir öğe olarak vurgulanmış, ve altında güneş, manzara, ve hakim rüzgar yönlerini dikkate alarak konumlandırılmış parçalı iki kütle ile bir kompozisyon oluşturulmuştur. Yapı, iliştiği badem ağaçlarının arasından Simi Adasını karşısına alarak yeşil tepelerle çerçevelenen panaromik bir deniz manzarasına açılır.

Kışın kuzey rüzgarı Emecik Köyünün sırtını tutan tepeden dolayı köyün yerleşim alanını aşarak direkt denize kadar iner, ve aşırı konforsuzluklar doğal olarak önlenmiş olur. Yazın ise gündüz ve akşam saatlerinde denizden gelen meltem rüzgarı sayesinde konforlu bir serinleme sağlanır. Parsel özelinde yıl boyu, bilhassa geçiş mevsimlerinde doğu-batı yönlü ikincil bir hakim rüzgar hattı gözlemlenir. Hakim rüzgarların yapı ile ilişkisinde hem doğal serinleme olasılıkları, hem de yapıya giriş çıkış akslarındaki konfor koşulları gözetilmiştir.

Sıcak iklimin etkisiyle iki kat yüksekliğinde galerili olarak tasarlanan yaşam hacminin yatak odalarının bulunduğu blokla ilişkisi bir köprü ile sağlanmıştır. Yöredeki mevcut mimari öğeler irdelenmiş, kendi kendine yetebilecek şekilde sürdürülebilir bir anlayışla ele alınan yapının zemin ile ilişkili taş kütlesinde de parselde yıkılmış vaziyette olan eski ahır yapısının mevcut taşları kullanılmış, yerel mimari form ve öğeler çağdaş yapı elemanlarıyla birlikte ele alınmıştır.

Künye
Proje Yeri: Datça, Muğla
Proje Tipi: Tek Ev / Villa
Proje Tipi Grubu: Konut
Ana Yüklenici: Alarga İnşaat
Fotoğraf: Merve Ercegil
Proje Başlangıç Yılı: 2020
Proje Bitiş Yılı: 2021
İnşaat Başlangıç Yılı: 2021
İnşaat Bitiş Yılı: 2022
Arsa Alanı: 6316
Toplam İnşaat Alanı: 220

Pin It
Mimarlık Ofisi
Mimar

Burak Ünder

Regaip Adem

Müge Taştan

Deniz Özcan

Tolgahan Akbulut