Bayrampaşa Kapalı Yüzme Havuzu
Günümüzde büyük şehirlerin artan nüfus ve yoğunluğu ile doğru orantılı olarak spor ve rekreasyon alanlarına olan ihtiyaç da artmaktadır.Kamu kullanımına açık bu alanlar sosyal anlamda bir ihtiyacı karşılamasının ötesinde aynı zamanda spor eğitimi ve çeşitli spor faaliyetleri için de kullanılabilmektedir.
Bayrampaşa Spor Kompleksi’nin hemen yanında kurgulanan kapalı yüzme havuzu, yüzme havuzu altındaki kapalı otopark yapısı, açık futbol sahası ve hizmet yapısı ile birden çok ihtiyacı karşılayacağı öngörülmektedir.
Kapalı yüzme havuzu yapısı yüksek giriş holünden itibaren rasyonel iç planlaması ile ihtiyaç programına uygun çözümleri yanında kullanıcısına mimari bir iç mekan deneyimi de yaşatmayı amaçlamaktadır. Bulunduğu lokasyon özellikleri ile mimari yapısının sadece fonksiyon kullanımına yönelik tasarlanmayarak yakın çevresi ve kent ölçeğinde de kentin mimari hafızasına nitelikli bir katkı sağlayacak özellikleri barındırması amaçlanmıştır.
Yapının çatısını taşıyan ve yüzme havuzu alanının kolonsuz kurgulanmasını sağlayan çelik makas sistemi yapıya hem dinamik bir mimari etki kazandırmakta hem de gün ışığını kullanmayı amaçlayan şeffaf yüzeyleri taşıyan kabuk özelliği ile de çok fonksiyonlu bir yapıyı barındırmaktadır. Yapının Otopark katlarından başlayarak temel üstüne ve çelik makaslara kadar olan kısımların betonarme yapısı klasik kolon kiriş sistemi yerine brüt beton olarak tasarlanmıştır. Bu hem sistem ve maliyet optimizasyonu hem de malzeme etkisi ile yapının mimari özelliklerini de güçlendiren bir etki yaratmaktadır.
Otopark yapısının giriş ve çıkışları trafik akışını mümkün olduğunca aksatmadan mevcut yol kotlarını en verimli şekilde kullanacak şekilde planlanmış giriş rampası ile mevcut spor kompleksinin servis giriş rampasını ortak kullanarak yapı ile entegre bir çıkış rampası olarak planlanmıştır. Otopark yapısı rasyonel çözümü ve maksimum araç kapasitesine sahip olacak şekilde bir çözüm önerisi sunmaktadır.