ODTÜ Modsimmer Modelleme ve Simülasyon Araştırma ve Uygulama Merkezi
METU Modsim, içinde bulunduğu bağlama hem sıkıca tutunarak hem de ondan ayrışarak, 5.200 m²'lik bir alan üzerinde konumlanmış.Cephe rengi, bina yüksekliği, arazi seviyeleri, güneş yönü ve yaya aksı bağlamsal verilere yanıt verir nitelikte tasarlanmış. Kavak ormanının ortasında yer alan yapının cephesi, etrafındaki yeşilin yansıması.
Bir diğer tarafta, 4.200 m²'lik bina, biçimsel, mekansal ve bağlamsal üretim yöntemleri ve malzeme seçimi açısından farklı bir bilgiyi kendinde taşır. Katı, dikdörtgensel geometri, yapıyı, orman içerisindeki form çeşitliliği arasında her açıdan görülebilir kılar. Bu dikdörtgensel geometri özel bir plan gelişimini de beraberinde getirir. Temelde, plan yapısı, farklı mimari elemanların oluşturduğu şeritlerden meydana gelir. Şeritler dışardan içeri doğru katman katman sıralanır ve iç avluyu sararlar. Bu şeritler şöyle sıralanır:
1. Dış cephe güneş kırıcı çelik iskeleti
2. Beş farklı renkte parlak boyalı camdan oluşan cephenin kendisi
3. Çalışma odaları
4. Depo, şaft ve baca gibi elemanlardan oluşan servis bandı
5. Dolaşım koridoru
6. İç avlu boşluğu
7. Ortadaki ayna kaplı havuz tabanı.
Her mimari eleman, bir araya gelerek oluşturdukları bütün içerisinde kendi otonomisine sahip.
Binada iki program yer alır: simülasyon ve araştırma merkezi. Bu farklı programların dolaşımları birbirine karışmaz. Bununla birlikte, gelecekte iç içe geçebilmeleri öngörülmekte. Program gelişiminde bu esnekliği sağlayabilmek için, Türk halısı tasarım kurgusuna benzeyen katmanlı şerit kurgusu, üçüncü boyutta da bir gridle entegre çalışır hale getirilir. Tüm strüktürel sistem ve yapıyı oluşturan bileşenler 7mx7m'lik bir ana grid ve 1.4mx1.4m'lik ikincil bir gride göre konumlanırlar. Bu gelişime bağlı bir matris şekillenir. Yapıyı içerden kuran pencereler, asma tavanlar, şaftlar, aydınlatma elemanları, havalandırma boruları, korkuluklar, anahtarlar vs. ve yapıyı dışarıdan kuran gölgelikler, meydandaki zemin kaplamaları, giriş kapıları vs. bu üç boyutlu matris içerisinde tasarlanırlar. Yapısal elemanlar kaba, kolayca monte edilebilir ve yeniden kuruluma elverişli. Tasarımda yapılabilecek her türlü değişiklik bu grid içerisinde karşılığını bulur.
Böylece tasarım, yalnızca mimarın eliyle şekillenmez; işveren ve mühendisle işbirliğine olanak tanır. Şeritlerle tasarlanmış matris ve grid, mimar, mühendis, usta vb. aktörlerin inşa süresince uyum içerisinde çalışmasını sağlar. Bina, matrisin kurduğu üç boyutlu referans sistemi, onun yapısal elemanları ve ilişkilerinin bütünü.