Ofisin Diğer Projeleri
İlgili Projeler

Soma Avlu Apartmanı

Yerce Mimarlık ve Ayşe Baldır Mimarlık tarafından tasarlanan apartman Soma’nın nitelikli sayılamayacak konut stokunun içinde, L biçimli bitişik nizam bir arsada, yer alıyor.

Tasarımcılar, projeyi anlatıyor:

Farklı büyüklük ve tipte dairelerden oluşan, mütevazi bir bütçeye sahip projenin, mimari kurgusu ve dilinin yanı sıra kullanıcılara sağladığı yaşam olanakları ile çevredeki yapılaşmaya katkı sağlaması amaçlandı.

Tasarım aşamasında, arsanın dar ve derin formu nedeniyle, doğal ışığın iç noktalara ulaşabilmesine yönelik orta kısımda bir iç avlunun yer almasına karar verildi. Mevcut arsa için en elverişli kullanım alanı ortaya çıkartılmaya çalışılırken, iç avlunun apartman sakinleri için nefes noktasına dönüşmesi ve bir sosyalleşme alanı yaratması hedeflendi.

Farklı yaşam tarzlarına ve gereksinimlere uygun olarak büyüklükleri 120-160 m2 arasında değişen 3 farklı çatı dubleksi ile büyüklükleri 65-95 m2 arasında değişen 3 çeşit daire olmak üzere 6 tip plan geliştirildi. Her bir dairenin balkon ve teras gibi yarı açık alanlara sahip olmasına önem verildi.

Sınırlı bütçe dahilinde, cepheler yumuşak bir renk paleti üzerinden sıva ve boya ile tamamlandı. Zemin katın cephesinde delikleri yatay gelecek şekilde döşenen tuğlalar ile elde edilen geçirgen duvarlar, bu katın ışık alıp, doğal biçimde havalanabilmesini sağladı.

Çevre konut yapılarının dar, uzun ve karanlık giriş hollerinin aksine  giriş kısmı ana sirkülasyon alanına doğrudan bağlanan geniş, aydınlık ve davetkar bir karşılama holü olarak tasarlandı. Giriş holünden geçilerek bisiklet park alanına ve yönetmelikler çerçevesinde planlanan otoparka ulaşıldı. Bu işlevlere ek olarak, yüksek tavanlı zemin katın sosyal alan olarak da değerlendirilmesi üzerinde duruldu. Böylelikle burası çocukların top oynadığı, apartman sakinlerinin aşure günü gibi çeşitli amaçlarla toplandıkları, ya da bir apartman sakinine hobi alanı sunabilecek, yaşayan bir zemin kata dönüştü.

Bütün bu özellikleriyle proje, yakın çevresi için farklı bir konut yapısı ve kullanımı örneği sunmuş oldu.

Künye
Proje Yeri: Soma, Manisa
Proje Tipi: Apartman
Proje Tipi Grubu: Konut
İşveren: Yate A.Ş.
Ana Yüklenici: Yate A.Ş.
Alt Yüklenici: Gür-el Teknik
Uygulama Projesi: Yerce Mimarlık, Ayşe Baldır Mimarlık
Statik Projesi: Gündoğan Mühendislik, Hüseyin Gündoğan
Mekanik Projesi: Gür-el Teknik
Elektrik Projesi: Karakaş Elektrik, Yenal Karakaş
Tesisat Projesi: Gür-el Teknik
Fotoğraf: Yerce Art Photography, Emin Emrah Yerce
Mimari Mesleki Kontrollük: Ayşe Baldır
Şantiye Yöneticisi: Nano İnşaat, Hilmi Aydın Niğdeli
Proje Başlangıç Yılı: 2017
Proje Bitiş Yılı: 2017
İnşaat Başlangıç Yılı: 2018
İnşaat Bitiş Yılı: 2020
Arsa Alanı: 305 m2
Toplam İnşaat Alanı: 1.400 m2

Pin It
Mimar

Ayça Taylan

Ayşe Baldır

Nail Egemen Yerce

Mesut Yamak
Yardımcı Mimar(lar)
Nur Gülgör