Ofisin Diğer Projeleri
İlgili Projeler

TEGV Van Nirun Şahingiray Eğitim Parkı

TeCe Mimarlık, projeyi anlatıyor:

TEGV Eğitim Programları kitapçığında da açıklandığı üzere rengarenk, çocuk dostu mekanlar özgün eğitim programının beş temel bileşeninden biridir. TEGV Van Nirun Şahingiray Eğitim Parkı fikir projesinde bu prensip temel alınarak içinde ana eğitim programlarının gerçekleşeceği gerek kapalı, gerek açık tüm mekanların çocukların kendilerini güvende hissedecekleri, yaratıcılığa teşvik eden, merak ve motivasyonu artıran, öğrenmeye maksimum katkı sağlayan, gönüllü ve çalışanların ihtiyaçlarına cevap veren mekanlar olması hedeflenmiştir.

TEGV Van Nirun Şahingiray Eğitim Parkı’nın tasarımında aşağıdaki temel hedeflere odaklanılmıştır:

Yeşil Dokunun Korunması - Kampus içinde yeni inşa edilecek yapının, arsadaki mevcut ağaç dokusuna olabildiğince zarar vermeden konumlanması sağlanmıştır. Korunmaya değer ağaçlar yerlerinde varlıklarını sürdürmektedir. Açık alanların, yapıyı yerleştirdikten sonra arta kalan alanlar olarak tasarlanması yerine kapalı mekanların uzantısı olan açık öğrenim-deneyim alanları olarak yorumlanması, tasarlanması fikri benimsenmiştir.

Oynarken Öğrenme – Eğitim programını oluşturan etkinliklerin açık mekanlara yayılarak tüm kampus alanını kapsayan, gerçek anlamda interaktif bir eğitim parkına dönüşmesi sağlanmıştır. Park içinde yapılandırılmış aktif ‘eğlenirken öğrenme’ istasyonları ile tüm mekanlar her an yaşayan, oyun oynanırken aynı zamanda eğitim etkinliğinin gerçekleştiği bir kampüse dönüşmüştür.

Esnek ve Modüler Mekanlar – Verili ihtiyaç programında 13 adet olan etkinlik atölyesinin gelecekte hem içerik, hem de sayısal olarak değişebileceği öngörüsüyle, esnek, bölünebilir/birleşebilir modüler bir plan kurgusuna gidilmiştir. Ortak alanlar ve dolaşım alanları da kolaylıkla birer etkinlik alanına dönüşebilecek şekilde, eşdeğer büyüklüklerde tasarlanmıştır.

Şeffaf ve Doğal Işıklı Mekanlar – Kapalı mekanların tamamı yeterli doğal ışık alacak şekilde tasarlanmıştır. Etkinlik atölyeleri şeffaf cepheleri sayesinde dış mekanlar ile görsel ilişkiyi her an kuracak şekilde düzenlenmiştir. Tasarım ve beceri atölyeleri, Düşler Atölyesi gibi alanların konumlanmasında dış mekan ihtiyacı, iç ve dış mekanların birlikte çalışabilmesi gözetilmiştir.

Sürdürülebilir Kampus – Eğitim Parkı’nın sürdürülebilir bir dünyanın temel ilkelerini bünyesinde hayata geçiren ve bunu çocuklara gösteren bir kampus olması amaçlanmıştır. Bu hedef doğrultusunda enerji-etkin sistemler kullanan (çevre dostu toprak esaslı duvarlar, güneş panelleri, ısı geri kazanımlı sistemler, tüm mekanlarda doğal aydınlatma ve havalandırma, yağmur suyunun yeniden kullanımı, atık yönetimi, hidroponik/topraksız tarım uygulaması, kompost üretimi gibi gelecekteki yaşantımızın vazgeçilemeyecek uygulamaları ile çocukların bilinçli bir şekilde tanışmaları sağlanmıştır.

Güvenli Kampus – Tüm kampusun güvenliği arsa çeperini saran, ama eğitim parkı içindeki yaşantının dışarıdan da algılanmasını sağlayacak geçirgen bir strüktür ile sağlanmaktadır.

Dayanıklı ve Doğal Malzemeler – Yapıda dayanıklı ve uzun ömürlü malzemelerin seçilmesine özen gösterilmiştir. Tüm yapının çatı örtüsü ısı yalıtımlı, kenetli metal kaplama ile oluşturulmuştur. Dış duvarlar geleneksel yerel bir yapı malzemesi olan toprak esaslı kompozit bloklardan oluşmaktadır. Yüksek ısı yalıtım katsayısı ve rutubet direncine sahip, nefes alan kerpiç esaslı blok aynı zamanda herhangi bir dış kaplamaya gerek bırakmamaktadır. Cepheler doğal ışığı içeri maksimum düzeyde alacak şekilde, yüksek ısı yalıtım katsayısına sahip cam, teknolojik ahşap kaplı alüminyum doğrama profilleri ile oluşturulmuştur. İç mekanlarda sıcak, aidiyet hissini kuvvetlendirecek, samimi bir atmosferin sağlanmasına özen gösterilmiştir. Buna bağlı olarak tavan ve bölücü duvar yüzeylerinde ahşap ve ahşap görünümlü dokuların hakim olduğu MDF+laminat vb., zeminde ise trafiğe dayanıklı ama aynı zamanda esnek ve yumuşak kauçuk esaslı kaplama önerilmiştir.

Peyzaj – Kampus dış mekanlarındaki bitki dokusu ve mevcut ağaçlar özgün karakteri ile korunmuştur. Açık alanlardaki eğitim istasyonlarının olduğu zeminler ve avlu gibi mekanların sert hava şartlarına ve kaymaya dayanıklı uzun ömürlü ve kolay elde edilebilir doğal bir malzeme olan taban tuğlası ile kaplanması önerilmektedir. Arsada önemli bir yer kaplayan açık spor alanlarının mevcut düzeninde kapsamlı bir değişikliğe gidilmemiştir. Sadece yoğun olarak kullanılacağı tahmin edilen basketbol/voleybol sahalarından bir tanesinin üzeri yağmur, kar ve güneşe karşı hafif örtü ile korunaklı hale getirilmiştir. Açık spor sahalarından diğeri yer ekonomisi sağlayacak şekilde, üzerinde basketbol, voleybol ve tenis oynanabilecek şekilde şeritlenerek çözülmüştür. Alan içinde sadece okul servis araçlarının girip çıkabileceği bir açık otopark düzenlenmiş, bunun dışında gereken araç otoparkları arsa çeperinde, ana cadde ve yan yol üzerindeki ceplerde konumlandırılmıştır.

Künye
Proje Yeri: Van, Edremit
Proje Tipi Grubu: Eğitim
İşveren: Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı (TEGV)
Proje Başlangıç Yılı: 2020
Proje Bitiş Yılı: 2020

Pin It
Mimarlık Ofisi
Mimar

Cem İlhan

Tülin Hadi

Sezin Beldağ

Su Kapkın

Ilgın Depdep