Ofisin Diğer Projeleri
İlgili Projeler

Metromall AVM

MSA Mimarlık tarafından tasarlanan ve inşaatı 2017 yılında tamamlanan Metromall AVM, Ankara Eryaman'da bulunuyor.

İnsanların alışveriş, eğlence ve sosyal ihtiyaçlarının karşılanmasına yönelik bir yapı türü olarak karşımıza çıkan alışveriş merkezleri aynı zamanda kente dair bir yaşam merkezi olma misyonunu da yüklenmektedir. Bu nedenle kullanıcılara olduğu kadar kente sunduğu öneriler de önemlidir.

Konut, ofis ve ticaret bölgelerinin ayrı zonlar olarak tasarlandığı planlama anlayışına karşı, farklı işlevlerin ve yapı tiplerinin bir arada sunulmasının aynı bölgede yaşayan sosyal gruplar arasındaki iletişim ve çeşitliliği artıracağı ve kent yaşamına canlılık getireceği açıktır.

Konut, ofis, sosyal tesisler, alışveriş birimleri ve eğlence alanlarının bir arada bulunduğu bir yaşam merkezi olarak Metromall AVM gerek mekânsal kurgusu gerekse barındırdığı işlevlerin çeşitliliği ile kullanıcılara ve kente pek çok artı değer sunmaktadır.

Mekânı çok işlevli değerlendiren kullanıcılara hitap eden modern barınma türünün nitelikli örneklerinden biri olarak proje, farklı plan tiplerine sahip üniteleri, kullanım çeşitliliği, sosyal imkânları ile günün her saati farklı kişi ve topluluklara açık, dinamik bir yapıya sahiptir.

Metromall AVM’nin bulunduğu arsa Ankara’nın hızla gelişen bölgelerinden biri olan Eryaman’da bulunmaktadır. 2014 yılında hizmete giren metro hattı sayesinde bölgeye ulaşılabilirlik daha da artmış, lüks konut projelerinin çoğalmasının yanı sıra alışveriş ve eğlence merkezi projelerine de talep oluşmaya başlamıştır.

Yaklaşık 450.000 m² lik alanda planlanmış olan yapı, toplam 198 adet mağaza, 144 adet ofis, 555 adet konut, sinema, kafeler, yeme-içme alanı ve eğlence merkezini kapsamaktadır.

Yapının ana tasarım yaklaşımı alışveriş merkezi tipolojisine farklı bir alternatif sunmaktadır. Kapalı alışveriş merkezi kurgusundan farklılaşan bir yaklaşımla tasarlanan açılır-kapanır tavanı sayesinde ışığın ve doğal havanın mekân içindeki direkt etkisi mekânsal algıyı çarpıcı bir hale getirmiştir. Ayrıca bu sayede enerji verimliliği elde edilmiştir.

6 bodrum, zemin ve 1.kat olmak üzere 8 kattan oluşan AVM bloğunda arazinin mevcut eğiminden yararlanılarak oluşturulan farklı kotlardaki girişler yayaların birçok noktadan yapıya ulaşımını sağlamakta ve yapı içindeki yaya geçişi kurgusuyla kesintisiz bir sirkülâsyon sağlamaktadır. Yapının yüklendiği işlevi tam olarak yerine getirmesinin hedeflendiği projede 4.5.6. bodrum katlarda yalnızca avm kullanımına ayrılan 88.000 m² otopark alanı, çocuk oyun alanı, ibadet alanı, dinlenme alanı, çeşitli etkinliklerde kullanılmak üzere ana etkinlik alanı, bölgenin ihtiyacı olan 3000 m² çok amaçlı salon, içerisinde yüzme havuzlarının da bulunduğu 7000 m² spor kompleksi, yeme- içme alanı ve açık teraslar planlanmıştır.

Sanatsal ve kültürel etkinliklerin düzenlendiği ana etkinlik alanı adeta bir meydan gibi yaya sirkülasyonunu da organize etmektedir. Ana etkinlik alanı üzerinde yer alan ve 3 kat boyunca devam eden galeri boşluğu ile düşeyde oluşturulan görsel iletişim ve kesintisiz algı mekanın sürekliliğini sağlamaktadır.

Girişleri tanımlayan kentsel ölçekteki davetkâr geniş saçaklar aynı zamanda merkezi toplanma noktaları oluşturarak kente yeni kamusal alanlar sunmaktadır. Saçak altında yer yer yapının boşaltılarak hafifletilmesi mimari kompozisyon içinde ölçeğin, oranın tekrar sorgulanması ve yapıya yaklaşımdaki algının vurgulanması açısından önemlidir.

Cephesi ve yüzü olmayan solid bir kutu yerine, dışa dönük mağazalar ve etkileşim alanlarıyla desteklenmiş olan yapı canlılığı ve enerjisini dışa vuran, çevresiyle kentsel ilişkiler kurabilen bir karaktere sahiptir. Bu yönüyle tek başına anlamlı olduğu kadar kente kattığı değerle de öne çıkmaktadır.

Yapının hem iç mekânında hem de dış cephesinde ahşap malzemenin yoğun kullanımı, iç ve dış mekânda oluşturulan havuzlar ve etkileyici peyzaj ile alışveriş merkezlerinin soğuk atmosferini kırmak ve ziyaretçilere daha sıcak ortamlar oluşturmak mümkün kılınmıştır.

Davet edici dış mekân peyzajı kullanıcı ve ziyaretçilere yeşil içinde keyifli bir atmosfer sunarken, peyzajın yapıyla entegrasyonu da yapı genelinde kullanılan mimari dile uygun olarak sağlanmıştır. Net ve yerinde kentsel müdahalelerle tasarlanan peyzaj öğeleri yapılaşmış çevreyi desteklemekte ve tamamlamaktadır.

6 bodrum, zemin ve 28 kattan oluşan 4 adet konut bloğu 103 m yüksekliğindedir. 106 ve 160 m²’ den oluşan 2+1, 137 ve 160 m²’ den oluşan 3+1 ve 183 m²’ den oluşan 4+1 daireler farklı sosyo-kültürel gruplara hitap etmektedir. Kullanıcılara iç ve dış mekânda tüm bireysel ve sosyal ihtiyaçlarını maksimum konfor şartlarında karşılama olanağı sunan proje önerdiği çevresel peyzaj yaklaşımıyla bu iddiasını kapalı alanda olduğu kadar açık alanda da sürdürmektedir.

AVM bloğunun hemen üstünde yer alan 21.000 m² inşaat alanına sahip ofis bloğu ise 6 bodrum, zemin ve 21 kattan oluşmaktadır. 63m² den 500 m²’ye kadar büyüyebilen tek ve iki katlı ofisler serbest kullanım mekânları, kendilerine ait otoparkları, mekanik-elektrik sistemleri ile güncel ofis ihtiyaçlarına cevap vermektedir. Giydirme cepheyle kaplanan ofis bloğu bu yönüyle konut bloklarından farklılaşmaktadır.

Bölgedeki mevcut konut dokusundan ayrışmak için belirlenen dinamik tasarım çizgisi yapı içinden dışına doğru, asma tavandan iç-dış mekân peyzajına, konut cephelerinden ofis cephelerine kadar aynı dilde sürekliliğini koruyarak hareketli bir bütünlük oluşturmuştur. Projeyi karakterize eden bu tasarım çizgisi çeşitli varyasyonlarla net, yalın ve güçlü bir anlayışla biçimlenmiştir.

Komplekste AVM bloğunun doğal olarak iklimlendirilen ve açılıp kapanabilen çatısıyla mekanik- elektrik sistemlerde maksimum verimlilikte enerji düzeyini yakalayabilmek üzere seçimler yapılmış, proje genelinde malzeme seçimlerinde de ahşap, doğal taş ve benzeri yerel ve dönüştürülebilir malzeme kullanımına özen gösterilerek çevreci bir yapı hedeflenmiştir.

 

 

Harita
Künye
Proje Yeri: Ankara, Etimesgut
Proje Tipi: Alışveriş Merkezi
Proje Tipi Grubu: Ticari
İşveren: Söğüt İnşaat
Ana Yüklenici: Söğüt İnşaat
Peyzaj Mimarlığı: MSA Mimarlık, Engin Gürcan
İç Mekan Projesi: MSA Mimarlık, İpbüken Mimarlık
Statik Projesi: Tekta Proje
Mekanik Projesi: Yazman Mühendislik
Elektrik Projesi: Akay Mühendislik
Proje Başlangıç Yılı: 2013
Proje Bitiş Yılı: 2014
İnşaat Başlangıç Yılı: 2014
İnşaat Bitiş Yılı: 2017
Arsa Alanı: 50,000 m2
Toplam İnşaat Alanı: 420,000 m2

Pin It
Mimarlık Ofisi
Mimar

Mustafa Selçuk

Erhan Tozkoparan

Aykut Yıldırım

Cansu Ergül

Murat Şenel

Muhammed Tarık Mermer

Sefa Dağ

Sinem Tozlu