Other Works
Similiar Projects

Adnan Büyükdeniz Dijital Kütüphane

Esenler Menderes Mahallesi’nde yer alan, Osmanlı döneminden kalma yaklaşık 250 m2 oturumlu ve iki kat yüksekliğindeki tarihi yapı, yeni bir anlayışla belediye tarafından işletilecek bir kütüphane olarak, M-Ofis Mimarlık tarafından tasarlanmıştır.

Tasarımcılar, projeyi anlatıyor:

Günümüze sadece taş duvarları kalan yapının tarihi dokusu korunmuş, içine tamamen şeffaf ikinci bir cam kabuk yerleştirilerek buranın kütüphane programıyla hizmet vermesi sağlanmıştır. Bu şekilde kullanıcıların taş doku ile çevrelenmiş ve yukarıdan gün ışığı alan tarihi bir mekanda bugünün teknolojisiyle çalışabilmeleri sağlanmıştır. Mevcut sokak silueti korunarak sadece şeffaf cam bir çatı örtüsü ile yükselen iç cam yapı, içten gizli bir çelik taşıyıcı sistem ile taşıtılmıştır.

İstanbul’un belirgin bir kimliği ile öne çıkmayan semti Esenler, yoğun bir konut yerleşim bölgesidir. Semtin merkezi Dörtyol’un 2011 yılında yayalaştırılması ile meydanın kentsel çeperleri ve yakın çevre dokuları görünürlük kazanmıştır. Meydanın kuzey köşesindeki Esenler Merkez Camisi’nin hemen ardında kendi küçük meydanını yaratarak 2010’da inşa edilen Adnan Büyükdeniz Kütüphanesi, semtteki dönüşümün ilk habercilerindendir. İstanbul’un zengin tarihi geçmişine ait pek az iz taşıyan semtte, bugüne ulaşmış küçük tarihi yapı, fiziksel büyüklüğüne ve tarihsel önemine bakılmadan bir değer olarak benimsenir ve kültürel bir programla, kütüphane olarak sosyal yaşama kazandırılır. Adnan Büyükdeniz Kütüphanesi, yaklaşık 250 m2’lik bir alan tanımlayan tarihi bir yapı içine yerleştirilir. Ölçeği itibariyle konvansiyonel bir kitaplık / kütüphane barındıramayacak yapı, Türkiye’nin ilk dijital kütüphanesi olarak hizmet vermektedir. Yayalaştırma yoluyla semte kazandırılan yeni Cumhuriyet Meydanı çevresinde, aynı zamanda çok sayıda ilk ve ortaöğrenim düzeyinde okul yer alır. Hizmet vereceği toplumsal kesimin öncelikle çocuklar ve gençler olması açısından, bu doğru bir yeniden programlama kararıdır.

Kütüphane, etrafı niteliksiz yapılardan arındırılan küçük meydanda, taş duvarlar arasında cam bir küp olarak yükselir. Taş duvarlara değmeden en az müdahale ile ele alınışı, iki katlı cam kütlenin etkisini artırır. Dışındakiler için taş duvarlar bir muhafaza iken, içeridekiler için şeffaf çeperlerin, ardındaki kentsel peyzajın parçasıdır, Işığın cam yüzeylerden kontrollü biçimde içeri alındığı, iyi iklimlendirilen kütüphane tek mekan olarak örgütlenir. Dijital bir kütüphanede bilgisayar istasyonları dışında başka bir teftişe ihtiyaç duyulmaması, noktasal taşıyıcılar dışında bölücü içermeyen bütün mekan, birlikte çalışmaya odaklanmak açısından başarılıdır. Geceleri karanlık duvarlar arasında cam küpten yükselen ışık ve aydınlık hali, bilginin zamansız ve sınırsız ulaşımına ve yayılımına göndermede bulunarak, Adnan Büyükdeniz Kütüphanesini umut aşılayan bir kentsel nirengi noktası haline getirir.

Details
Project Location: Esenler, İstanbul
Project Type: Library
Proje Tipi Grubu: Kültür
Employer: Esenler Belediyesi
Ana Yüklenici: Hamak İnşaat
Structural Project: Dilmer Mühendislik
Photography: Gürkan Akay
Project Start Date: 2009
Project End Date: 2009
Construction Start Date: 2009
Construction End Date: 2009
Building Plot Area: 900 m2
Total Construction Area: 550 m2

Pin It
Architectural Offices
Architects

Serkan İğdelipınar

A. Sinan Timoçin
Contributing Architect(s)
Fırat Çoban