Akmerkez Yönetim Ofisi
Akmerkez binasının yönetim ofisinin yenilenmesi için yapılan çalışmada, çözümlenmesi gereken ana başlık, dairesel kat planı olarak belirlendi.Ofis bloklarının tam dairesel katları, alanın optimum kullanımına dair cevaplanması gereken sorular oluşturmakla birlikte, hem plan düzleminde hem de dekorasyonda mimarı dairesel ve organik hatlar kullanmaya yönlendiriyor.
Projeyi ele alırken benzer planlarda görülen ofis yerleşimlerinin yeni bir kopyasını oluşturmak istemedik. Mevcut hacmin doğal yönlendirmeleriyle mücadele ederek farklı bir ofis tasarlayabilmek, projenin ana amacı haline geldi.
İş sürecine, daireyi parçalayarak başladık, planı dilimlere bölmek yerine, farklı boyutlardaki üçgenlere böldük. Bu üçgen hatları takip eden mekânları plana yerleştirdik. Mümkün olduğunca dinamik perspektifler veren, dairenin yumuşaklığının aksine çok daha sert ve sivri hatlara sahip mekânlar oluşturmaya çalıştık. Bu üçgen kurgusunu sadece yerleşim kuralı olarak benimsemedik, görsel etkiyi güçlendirmek adına tüm yüzeylerde aynı kurguyu oluşturduk.
Kendi içinde kontrast sağlayacak soğuk ve sıcak malzemeleri bir arada kullanarak, plan yerleşimi aşamasından itibaren önemsediğimiz zıtlık duygusunu dekorasyonda da devam ettirmeye çalıştık. Parlak yüzeyler kullanarak hacmi arttırmayı, mevcut alandaki düşük kat yüksekliğini mümkün olduğunca hissettirmemeyi hedefledik.
Koyu ahşap tonlar, eskitilmiş beton yüzeyler ile kompozit plastik gibi yeni malzemeleri bir arada yenilikçi yaklaşımlar dâhilinde ele alarak, sadece zıtlık duygusunu güçlendirmeyi değil, aynı zamanda Akmerkez’in geçmişine de bir gönderme yapmayı amaçladık.
Akmerkez Yönetim Ofisi’nin keskin hatları, dinamik perspektifleri, kendi içinde yarattığı kontrast ve farklı tasarım yaklaşımı ile, binadaki mevcut ofislerin arasından sıyrıldığını ve aynı zamanda dairesel bir planda yer alan ofis mekanın nasıl yenilikçi bir yaklaşım ile çözülebileceğinin cevabı olduğuna inanıyoruz.