Malatya Life
Malatya’nın Yeşilyurt ilçesinde yer alan projede, bulunduğu konumun Malatya merkez ulaşım hatlarının kesişiminde olmasından dolayı, öncelikle ticaret alanları, Malatya Park Alışveriş Merkezi ve Buhara Bulvarı’na paralel olarak yerleştirilmiştir.Ticaret Alanlarının Malatya Park Alışveriş Merkezi ve Buhara Bulvarı’ndan yararlanması ve bu sayede Malatya Park AVM ile birlikte çalışan bir ticaret aksına dönüşebilmesini sağlamak amacıyla güney-kuzey ve batı-doğu istikametinde konumlandırılmıştır. Hava sirkülâsyonundan yararlanmak ve yeşil alan-ticaret- yaya sirkülasyonu bütünlüğünü sağlamak amacıyla dükkân blokları aralarında kamusal alan boşlukları bırakılmıştır. Kamusal boşluklar ve açık otoparklarla sirkülasyon güçlendirilmiştir.
Ticaret ve konutları birbirinden ayırarak hem Malatya Park AVM’ye bakan caddeyi bir ticaret aksı haline getirmek amaçlanmıştır, hem de konutların kendi içinde yoğun peyzaj alanlarına sahip,
Konut Bloklarında ise; “AVLU ve İÇ BAHÇE” kavramını oluşturarak, birbirinden beslenen bir bölge yaratmak amaçlanmıştır. Ayrıca dükkan ve konut yerleşimlerini birbirinden ayırarak, konut bloklarının mahremiyeti sağlanmıştır. Bu bağlamda; Blok cephelerinde daireler birbirini görmeyecek şekilde bina yapısı oluşturularak daire yerleşimleri sağlanmış ve bu sayede her dairenin mahremiyetinin korunması amaçlanmıştır. Zemin katta dublex konutlar konumlandırılarak; kendilerine ayrılan ayrı peyzaj alanı ve süs havuzları olan farklı daire tipleri oluşturularak proje güçlendirilmiştir.
18.575 m² peyzaj alanı içerisine yerleştirilen konut blokları; dükkanların çevrelediği iç avlunun merkezine oturmaktadır. Bu peyzaj alanı konut sakinlerinin iç avluda sosyalleşmelerini sağlayacak şekilde, sosyal alan binaları ve peyzaj elemanları ile donatılmıştır. Bu bağlamda iki blok arasında 128,00 m²’lik bir sosyal alan konumlandırılmıştır ve peyzaj ile güçlendirilmiştir. Ayrıca parselin güney tarafında spor sahası ile birlikte 137,00 m²’lik bir kafe-sosyal alan konumlandırılmıştır. Parselin güney batısında da çocukların rahat oyun oynayabilecekleri, zaman geçirebilecekleri korunaklı bir köşe oluşturulmuştur. Bu alan peyzaj elemanları ile güçlendirilip, çocukların aileleri ile birlikte keyifli zaman geçirmeleri sağlanmıştır. Peyzaj ile bütünleşen sadece konut kullanımına ait sosyal alanlar yaratılmıştır. Konut alanına sadece araç girişi acil durum için verilerek doğal zemin kotunun sosyal alanlara ve peyzaja ayrılması sağlanarak; konut bölgesinde araç sirkülasyonunun olmadığı bir yeşil alan ve sosyal alan bütünlüğü sağlanmıştır.
Ayrıca Konutların özellikle konut bloklarının güneyinde yer alan 18 katlı Hilton’un yerleşimi sebebiyle; konutların ve otel odalarının mahremiyetini bozabileceğini düşünülerek; Hilton’a doğru yönelimin engellenmesi ve direk görüş sağlamaması için doğu –batı yönelimi sağlanmıştır.
Bodrum katta 2.215 m² bir alanda 535,00 m² kapalı havuz, SPA alanı, terzi, cep sinemaları, oyun salonları ve kuaför alanlarının bulunduğu sosyal alanlar oluşturulmuştur. Bu sayede konutların tüm ihtiyaçlarının sağlanması ve daha konforlu bir yaşam biçimi oluşturulması sağlanmıştır. Blokların ihtiyacını karşılayacak şekilde; kapalı otoparklar (365 araçlık normal + 23 araçlık engelli kapalı otoparkı toplamda: 388 araçlık), 4 adet acil durum asansörü,11 adet yangın merdiveni,8 adet yolcu asansörü, sığınak (1.540 m²), alanları konumlandırılmıştır.
Malatya Ticaret ve Yaşam Merkezi Projesi’nde; şehir siluetini bozmayacak, doğayla bütünleşen, yeşil alanların konut ve ticaret alanlarıyla bütünleştirildiği, yaya ve araç sirkülasyonlarının yaratabileceği yoğunlukların titizlikle irdelenerek çözümlenmeye çalışıldığı bir proje kurgusu üzerinden hazırlanmıştır.