Ofisin Diğer Projeleri
İlgili Projeler

Tesco Kipa Konya Alışveriş Merkezi

Tesco Kipa Konya Alışveriş Merkezi, Konya Çevreyolu üzerinde, kentin yeni gelişme bölgesinde, Sille Kavşağı’nda, 25.400 m2’lik bir parsel üzerinde yer almaktadır.

Sille Kavşağı, çevre yolu ile kentin önemli arterlerininin kesiştiği önemli bir karayolu kavşağı olarak yeniden düzenlenmektedir. Dolayısı ile AVM kitlesi, yaya ölçeğinde algılanması güç büyüklükte bir kavşak alanında bulunmaktadır. Kavşağın birbirinden uzak mesafedeki dört büyük parselinden birinde yer almaktadır. Arazide algılanan en önemli boyut, kavşağın kollarından birine ait geniş dairesel dönüş hareketi ve karşı (en yakın) parselde yer alan kule-otel kitlesidir.

Yapının toplam inşaat alanı, yeraltı otopark katları ve servis alanları ile birlikte yaklaşık 60.000 m2’dir. Servis avlusu ve servis trafiği, kullanıcı trafiğinden tamamen ayrı olarak ele alınmıştır. Binanın hizmet üreten arka bölümü renk/ malzeme/ kitle/ form olarak, kente ve çevresine açık olan şeffaf, geçirgen ön bölümü ile zıtlık oluşturmaktadır.

Yapının formu ve cephe karakteri yakın çevresindeki araç ve yaya akımının yönü ve hızı tarafından belirlenmiş gibidir. Dairesel doğu cephesinin cam kanatları, hemen önünden akan sürekli, ama yavaşlamış araç trafiği tarafından biçimlenmiş gibidir. Yaya dolaşımının daha yoğun olduğu güney ve batı cepheleri ise, yürüyen insanı kompleksin içine almak ister gibi, bir yırtıkla ikiye ayrılmıştır.

Genelinde büyük, yassı bir kapalı kutu olarak özetlenebilecek AVM kitlesi, kentsel çevre ile cephe hareketleri, cephe kaplama malzemeleri ve biçimleri ile ilişki halindedir. Cam cephe kanatları, harekete ve zamana bağlı olarak ışığı çeşitli şekillerde yansıtmaktadır. Ayrıca bu malzeme, dışarıya kapalı olan bu büyük kitleye algısal bir hafiflik ve şeffaflık vermektedir.

Künye
Proje Yeri: Selçuk, Konya
Proje Tipi: Alışveriş Merkezi
Proje Tipi Grubu: Ticari
İşveren: Tesco Kipa AŞ
Ana Yüklenici: Okyanus Ltd.
Statik Projesi: Danyel Kubin, Prota Mühendislik
Mekanik Projesi: Melih Özöner, YMT Mühendislik
Elektrik Projesi: Kemal Güravşar, Promete Mühendislik
Proje Başlangıç Yılı: 2004
Proje Bitiş Yılı: 2005
İnşaat Başlangıç Yılı: 2005
İnşaat Bitiş Yılı: 2006
Arsa Alanı: 25.336 m2
Toplam İnşaat Alanı: 60.000 m2

Pin It
Mimarlık Ofisi